torsdag 24 mars 2016

Vår mattevecka - år 5 Svanberga skola

Matte under veckan
* I tisdags jobbade vi med multiplikationsalgoritm med nollor, Vi hade tusental, hundra tal och tiotal, vi fick lära oss om hur man ska sätta nollorna. Om man gjorde t.ex.  210*3 och tog nollan åt sidan sedan tog man först(ental) 1*3=3 och sedan(tiotal) 2*3=6 också blev det ju 63 och sedan tog vi dit nollan så att det blir 630.


* I onsdags pratade vi om avrundning och överslag. Vi gjorde också några uppgifter på tavlan med hela klassen och Natalie. Avrundning är att om det står 9,90, då blir det ett överslag till 10. Om det skulle stå 9,40 så blir det bara nio. Så om det är under fem så blir det bara nio men om det är fem eller högre så blir det siffran efter. 

* Idag, alltså på torsdagen, så jobbade vi i matteboken med avrundning. Vi skulle göra några uppgifter som handlade om avrundning och överslag. Ibland behövde man använda algoritm för att först räkna ut den exakta summan och sedan avrunda det talet. På en uppgift var det tillexempel 8,40 adderat med 59,9 och 19,9=88,20 och när vi avrundar får vi då 88.


Ha en bra påsk!
Hälsningar / Frida, Lisa och Sara


 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar